W środę odbyły się warsztaty kulinarno - sensoryczne w grupie Yale i Cambridge. Porozmawialiśmy o właściwościach zdrowotnych owoców, ich kolorach, smaku i zapachu. Na początku dzieci wykonały samodzielne szaszłyki z wybranych przez siebie ulubionych owoców, które znikały w ekspresowym tempie w brzuszkach naszych małych i dużych kucharzy. Zanim przystąpiliśmy do robienia soku, przedszkolaki zapoznały się z urządzeniem do jego robienia - wyciskarką i jej działaniem oraz utrwaliły podstawowe zasady higieny i bezpieczeństwa. Soki owocowe szczególnie te, które robimy sami są nie tylko bogate w witaminy i cenne składniki ale też zdecydowanie smaczniejsze i zdrowsze niż słodycze. Nie ma w nim konserwantów , sztucznych barwników i cukrów. Przedszkolaki przekonały się o tym próbując picia soku i prosząc o dokładkę. Degustacja była udana , bezpieczeństwo zapewnione, wszystkim bardzo smakowało a i radości z wykonanej pracy było sporo! Nic nie zastąpi dawki witamin jak owoce , w dodatku zrobione własnoręcznie.