Wczoraj odbyła się wycieczka do gospodarstwa agroturystycznego ,,Husar" w Kuźniczce Nowej. Temat warsztatów to: ,,Jak powstaje ekologiczny chleb, czyli od ziarenka do bochenka". Dzieci zobaczyły pokaz orania i bronowania. Samodzielnie cepami młócili zboże, które następnie mielili w żarnach. Później byli świadkami przygotowania ciasta chlebowego, oraz pieca do wypieku chleba. Poznali sposób wyrobu masła domowym sposobem. Podczas wkładania chleba do pieca usłyszały legendę o diabełku i aniołku. Gospodarz bardzo ciekawie opowiadał o tradycjach związanych z wypiekiem chleba, uczył krótkich rymowanek, zwracał uwagę na szacunek do chleba. Gdy chleb był w piecu, odbył się indywidualny spacer na koniu, oraz zabawy i harce na łące. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja chleba. Dzieci zmęczone, ale pełne wrażeń wróciły do przedszkola.